Mine tjenester
Trygghet - Fleksibilitet - Resilience
Trygghet
Mennesket som selvorganiserende vesen
Mennesket har en enorm evne til å tilpasse seg nye situasjoner og reorganisere seg selv etter overveldende hendelser. Når vi har opplevd noe vanskelig søker vi gjerne trygghet og støtte i nære relasjoner. På denne måten bearbeider vi naturlig det vi har opplevd. Noen finner også den støtten de trenger i gjennom nærvær i og med natur, aktiviteter, trening eller hobbyer som også kan gi en følelse av mestring, trygghet og tilstedeværelse. Slik klarer vi mennesker å stabilisere oss selv etter et sjokk eller vanskelige erfaringer, og håndterer på denne måten de reaksjonene vi får enten det er følelser, vanskelige tanker eller fysiske smerter.
Det er de gangene vi ikke klarer å finne trygghet igjen, enten i kroppen eller relasjonelt, at det vi har opplevd kan bli med oss som et ekko fra fortiden. Selv om den vanskelige situasjonen nå er over og man reelt sett er trygg, kan minner, tanker, følelser eller fysisk smerte og andre symptomer sitte igjen i organismen og gi ulike plager og symptomer. Når fortiden blir værende med oss i nåtiden forstår vi dette som traumer som er fastlåste i nervesystemet. SE og TRE er begge metoder som kan hjelpe til å forløse den energien som er fastlåst på en skånsom og organisk måte.
Fleksibilitet
Naturens egen rytme
En sunn fleksibilitet i det autonome nervesystemet, kan sies å være avgjørende for optimal helse. Den lar oss tilpasse oss ulike situasjoner, skifte mellom ro, handlingskraft og tilbaketrekning. Å smidig navigere gjennom disse modusene er nøkkelen til indre balanse og god kontakt innover og utover til våre omgivelser. Denne fleksibiliteten lar nervesystemet vårt tilpasse seg stress og gjenopprette harmoni når trusselen er over.
Det er essensielt at det autonome nervesystemet evner å skifte mellom modusene Ventralt Vagus (ro og sosial engasjement), sympatikus (kamp eller flukt) og Dorsal Vagus (frys) for å møte ulike situasjoner. Å kunne regulere seg tilbake til Ventral Vagus etter å ha mobilisert i møte med ulike trusler, stress og traumer er avgjørende for å opprettholde en tilstand av indre trygghet og god helse. I denne dansen mellom nervesystemets moduser ligger nøkkelen til en balansert og adaptiv respons på livets utfordringer.
Slik naturen med sin rytme tilpasser seg døgnet, årstider og værsystem, krever vår væren og helse at vi tilpasser oss varierte situasjoner. Å være i harmoni med kroppens rytme, vår indre natur er essensielt for en bærekraftig utvikling.
Resilience
Motstandsdyktighet, eller resilience, er hjørnesteinen for både individuell helse og bærekraftig samfunnsutvikling. Individer og samfunn som er rustet med et sterkt, regulert nervesystem står bedre rustet til å møte utfordringer og tilpasse seg endringer. Et balansert nervesystem fungerer som en buffer mot stress, bidrar til økt velvære og gir grunnlag for en mer bærekraftig livsstil. I et bærekraftig samfunn er det avgjørende å dyrke motstandsdyktighet på individnivå, slik at folk kan håndtere livets påkjenninger. Samtidig blir samfunnet mer bærekraftig når befolkningen som helhet har et regulert nervesystem, som muliggjør kollektiv mestring av utfordringer og kriser. Å investere i individuell og kollektiv helse gjennom å fremme metoder for å regulere det autonome nervesystemet, er nøkkelen til å bygge et samfunn som tåler og tilpasser seg endringer. Dette skaper ikke bare robuste enkeltmennesker, men også et fundament for et bærekraftig samfunn som kan trives og blomstre selv i møte med utfordringer.